herczeg_andras_duplagolyos_vadászfegyver

Változnak a veszélyes állatok tartásának szabályai
2014. 10. 10. Elkészült a veszélyes állatok tartására vonatkozó, nyáron módosult jogszabály végrehajtási rendeletének tervezete, amelyből kiderül, hogy melyik állat tartozik a különösen veszélyes fajok közé, és ezek tartása milyen személyi és tárgyi feltételeket követel meg.

A földművelésügyi tárca közigazgatási egyeztetésre bocsátotta a miniszteri rendelet tervezetét, amelyet október 17-ig itt lehet véleményezni.

Az új végrehajtási rendelet tervezete felsorolja a veszélyes állatok körét, amely jelentősen bővül, továbbá a rendelet alapján szigorúbbá, ugyanakkor életszerűbbé válnak a tartásukra vonatkozó előírások. A rendelet állapítja meg egyebek közt a veszélyes állatok tartásának, szaporításának, elidegenítésének, az országba történő behozatalának, valamint egyedi azonosításának szabályait.

A veszélyes állatokhoz kapcsolódó engedélyezési feladatokat a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség látja el.

 

A különösen veszélyes állatok közé tartozik például az ízeltlábúak közül a fekete özvegyek összes faja, a hüllők közül egyebek mellett krokodilok, anakondák, viperafélék, aligátorteknősök. A madarak közül csak a struccalakúak rendjébe tartozó kazuárfélék fajai különösen veszélyesek. (A sisakos kazuár a harmadik legmagasabb és a második legnagyobb tömegű élő madár, csak a strucc és az emu magasabb nála).

A különösen veszélyes emlősök között a nagyargadozók mellett megtalálhatóak a cerkóffélék, a gibbonfélék, de a csimpánzok is.

Különösen veszélyes állatfaj egyedét a rendelettervezet szerint kizárólag állatkertben, cirkuszi menazsériában, illetve kísérleti állatot tenyésztő, beszállító és felhasználó intézményben lehet tartani.

Közepesen veszélyes állatfaj tartásához is szükséges a 3 hónapnál nem régebbi pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ezen túl feltétel, hogy a természetes személy rendelkezzen valamennyi szükséges hozzájáruló nyilatkozattal, megfelelő képesítéssel vagy szakmai tapasztalattal.

Méreggel rendelkező közepesen veszélyes állat tartására engedély akkor adható, ha a kérelmező igazolni tudja, hogy az állat marása, szúrása esetére biztosított a méreg ellen használható szer, illetve, ha a méreg ellen nem készült semlegesítő szer akkor a folyamatos szakszerű egészségügyi ellátást kell biztosítani. A méreggel rendelkező állatok tartására biztonsági üveggel ellátott, jól zárható akváriumot, inszektáriumot, illetve terráriumot kell használni.A hozzájáruló nyilatkozatot méreggel nem rendelkező veszélyes állat esetén a közvetlenül szomszédos lakóingatlanok, vagy méreggel rendelkező veszélyes állat esetén a lakóépület valamennyi lakóingatlana kétharmadának tulajdonosaitól vagy az ott életvitelszerűen tartózkodóktól kell beszerezni.

A veszélyes állatot - amennyiben fizikai tulajdonságai azt lehetővé teszik - egyedi azonosítóval kell ellátni, az adatokat országos elektronikus adatbázisban tartják majd nyilván.

Közepesen veszélyes állat például a skorpió, több varánuszfaj, a sárga anakonda, néhány piton és vipera, több kígyófaj, a vadmacska, a kenguruk, a fosszák, a lófélék, disznófélék, szarvasfélék. A madarak közül pedig baglyok, keselyűfélék és sasok szerepelnek a listán.

 

A jogszabálytervezet itt érhető el.

Az észrevételeket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várják 2014. október 17-éig.

Forrás: MTI

contact_ikon
+36 30 260 7693
+36 29 337 005


2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
GPS koordináta:
N 47
º 19'2.5"; E 19º 9' 7.2"

Nyitva tartás:
Hétfőtől -Péntekig 8-16 óráig

Nyitvatartási időn kívül telefonos egyeztetést kérek!

 

 

AKTUÁLIS HOLDFÁZIS

AKTUÁLIS HOLD

 

     Keress bennünket a Facebookon!     Google+ Cégem   

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 

©2012-2016. Herczeg András Vadászpuskaműves | Telefon: +36-30-260-7693, +36-29-337-005 | 2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
| Email: info (kukac) vadaszpuskamuves.hu


Please publish modules in offcanvas position.