herczeg_andras_duplagolyos_vadászfegyver

Kéknyelv betegségBékés megyében is megjelent a kéknyelv-betegség
Forrás: MTI

A Békés megyei Nagyszénás közelében, egy hobbiállattartó kisgazdaságban is kimutatták a kéknyelvfertőzést. A gócponttól számított 2 kilométer sugarú körben szerda délutánra elrendelték a légi szúnyogirtást – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese.

Nemes Imre elmondta, a nagyszénási gazdaság mindössze két anyajuhból és két bárányból áll, az állományban csupán az egyik anyajuhban mutatták ki a kéknyelv-vírust, az állatot a hatóság emberei leölték.

Szerda délután 2 kilométeres körben légi szúnyogirtást végeznek, 3 kilométeres körben pedig még a héten felkeresik az összes állattartót a szakemberek. A protokoll része, hogy a kitörési ponttól számított 20 kilométeres körben is vérvizsgálatot kell elrendelni az állatállományban, erre a hatóságnak 21 nap áll a rendelkezésére. A klinikai vizsgálatok már megkezdődtek – értesült az MTI.

A Békés megyében regisztrált megbetegedéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy része is a megfigyelési zónába került – mondta Nemes Imre.
Kifejtette: ez azt jelenti, hogy ahol kéknyelv-fertőzésre bukkannak, 100 kilométeres védőzónát, azon túl további 50 kilométeres megfigyelési zónát kell kialakítani. A zónát élőállat csak azonnali vágásra hagyhatja el, az állomány továbbtartásra csak a 100 kilométeren belül mozoghat.

Békés megyében a korábbi csongrádi megbetegedések miatt már több települést korlátozás alá vont területté nyilvánították, azaz a 150 km-es zóna részeivé váltak.

A szúnyogok által terjesztett kéknyelv-vírus kizárólag a kérődző állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők - fogékonyak, az emberek egészségére ártalmatlan.

A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.
 

 

contact_ikon
+36 30 260 7693
+36 29 337 005


2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
GPS koordináta:
N 47
º 19'2.5"; E 19º 9' 7.2"

Nyitva tartás:
Hétfőtől -Péntekig 8-16 óráig

Nyitvatartási időn kívül telefonos egyeztetést kérek!

 

 

AKTUÁLIS HOLDFÁZIS

AKTUÁLIS HOLD

 

     Keress bennünket a Facebookon!     Google+ Cégem   

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 

©2012-2016. Herczeg András Vadászpuskaműves | Telefon: +36-30-260-7693, +36-29-337-005 | 2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
| Email: info (kukac) vadaszpuskamuves.hu


Please publish modules in offcanvas position.