herczeg_andras_duplagolyos_vadászfegyver

Soha nem élt ennyi zerge a Tátrában
Forrás: MTI | 2014. 10. 29. 07:30:00

Az október második felében végzett felmérés szerint a Tátra teljes területén 1389 zerge, köztük 128 gida élt. Csaknem ezernégyszáz zergét számoltak össze a Tátrában az idén az őszi állományfelmérés során, ekkora zergeállomány még soha nem élt itt - közölte az MTI-vel a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdeit felügyelő állami ügynökség (SLTANAP) sajtóosztálya kedden.

A szlovák és a lengyel nemzeti park munkatársai által október második felében végzett felmérés szerint a Tátra teljes területén - a szlovák és lengyel részén együttvéve - 1389 zerge, köztük 128 gida élt. Az aktuális és tavaly ugyanebben az időben elvégzett felmérés adatait összevetve kiderül, hogy a tátrai zergék száma egy év alatt 203 egyeddel emelkedett és a második világháború óta rendszeresen megvalósított állományszámlálások során még soha nem volt ilyen magas.

A tátrai zergék nagyobb hányada a hegység szlovákiai részén, a TANAP területén, azon belül a Bélai havasokban (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsapatok is. A Tátra szlovák részén az állományfelmérések történetében először az idén lépte túl a zergék száma az ezret, ősszel 1018-at sikerült megszámolni. Ugyanakkor a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén az őszi számláláskor 371 zergét találtak, ami mintegy másfél tucattal volt kevesebb mint a mostanit megelőző állományfelméréskor.


Zerge (Fotó: AFP)

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett a Tátrában élő zergék száma, szakértők szerint ez részben annak köszönhető, hogy az erdőfelügyelet egyre jobban gondoskodik a hegység egyik szimbólumának számító állatról, részben pedig annak, hogy az utóbbi években viszonylag enyhébbek voltak a telek.

Örömmel látjuk, hogy nő az állomány, az aktuális adatok szerint rekordszintről beszélhetünk - véleményezte Jozef Hybler, a TANAP zoológusa az adatokat. Hozzátette: az aktuális létszámnövekedés biztosan fedezni fogja tudni az állomány leginkább télen tapasztalható természetes fogyatkozását.

A Tátrában évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak zergeszámlálást. A jelenlegi rekordlétszámot leszámítva a Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legmagasabb, akkor mintegy 900-950 példánya élt itt ennek a második világháború éveiben csaknem kipusztított állatnak. Az állomány a rendszerváltást követő években ismét jelentősen lecsökkent, a kilencvenes évek végére alig kétszáz-háromszáz példányt tett ki. A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben kezdett ismét nőni, az utóbbi három-négy évben folyamatos az állomány bővülése.

contact_ikon
+36 30 260 7693
+36 29 337 005


2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
GPS koordináta:
N 47
º 19'2.5"; E 19º 9' 7.2"

Nyitva tartás:
Hétfőtől -Péntekig 8-16 óráig

Nyitvatartási időn kívül telefonos egyeztetést kérek!

 

 

AKTUÁLIS HOLDFÁZIS

AKTUÁLIS HOLD

 

     Keress bennünket a Facebookon!     Google+ Cégem   

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 

©2012-2016. Herczeg András Vadászpuskaműves | Telefon: +36-30-260-7693, +36-29-337-005 | 2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
| Email: info (kukac) vadaszpuskamuves.hu


Please publish modules in offcanvas position.