herczeg_andras_duplagolyos_vadászfegyver

2014. 10. 08. MTI
Az Európai Fajmegőrzési Program segítségével két nőstény gepárddal (Acinonyx jubatus) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark gyűjteménye. A kétéves, Taiga és Tiara nevű állatok Franciaországból érkeztek Nyíregyházára, a karantén lejárta után már elfoglalták helyüket a park Tarzan ösvényének kifutójában - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsanna szóvivő hétfőn az MTI-t.

Jelenleg is zajlik a két gepárd összeszokatási folyamata a park 2007-ben érkezett tenyészpárjával annak érdekében, hogy a későbbiekben a négy állat közös kifutórendszerben éljen - tette hozzá.

A gepárdot a többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. Mancsain csak félig visszahúzható karmok vannak, ez nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosít nagy sebességnél, és segít a gyorsulásnál és a manőverezésben.

Nemének tudományos neve görögül "nem mozgó karom", míg a fajnév latinul sörényest jelent.

Bundájának mintázata kis kerek foltokból áll, a legfontosabb ismertetőjegye pedig a "könnyminta", mely a szem belső sarkától a száj sarkáig fut. Sok macskafélétől eltérően a gepárdok már megszületésükkor is viselik jellegzetes pettyeiket.

Leggyakrabban kora reggel vagy alkonyatkor néz élelem után, amikor nincs meleg, de még elég világos van. A gepárdok inkább hagyatkoznak látásukra, mint szaglásukra. A zsákmányt – amely jó részt 40 kilogramm alatti növényevőkből áll - lopakodva közelítik meg, azután támadnak. A farkukat használják egyensúlyozásra, szükség esetén így éles kanyarokat is be tudnak venni. A hajsza gyakran kevesebb, mint egy percig tart, és ha a gepárd elhibázza, inkább felhagy az üldözéssel.

 

A gepárd már régóta áll az ember szolgálatában: már az ókori egyiptomiak is tartották őket háziállatként, megszelídítették és vadászatra képezték ki az állatokat. Ez a speciális vadászati mód elterjedt az ókori perzsák körében, valamint India-szerte is divatos volt.

Később fejedelmi jelképpé vált, a mongol kánok kedvelték ezt az állatot, de még a huszadik század indiai hercegei is előszeretettel vadásztak gepárddal.

Forrás: MTI,  Fotó MTI - Balázs Attila
 

contact_ikon
+36 30 260 7693
+36 29 337 005


2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
GPS koordináta:
N 47
º 19'2.5"; E 19º 9' 7.2"

Nyitva tartás:
Hétfőtől -Péntekig 8-16 óráig

Nyitvatartási időn kívül telefonos egyeztetést kérek!

 

 

AKTUÁLIS HOLDFÁZIS

AKTUÁLIS HOLD

 

     Keress bennünket a Facebookon!     Google+ Cégem   

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 

©2012-2016. Herczeg András Vadászpuskaműves | Telefon: +36-30-260-7693, +36-29-337-005 | 2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
| Email: info (kukac) vadaszpuskamuves.hu


Please publish modules in offcanvas position.