herczeg_andras_duplagolyos_vadászfegyver

A Fibonacci számsor: Fából, acélból! – Átadták a Jutas vitéz kilátót

Veszprém város lakossága újabb látványossággal büszkélkedhet. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. október 1-én Veszprémben ünnepélyes keretek között avatta fel a különleges és egyedi formájú kilátót, amelyet Jutas vitézről neveztek el. Az ünnepségen a meghívottak a veszprémi általános iskolások színvonalas műsorát láthatták.

A most átadott kilátó Veszprém északi felén, a Séd patak jobb partján található. A 6,15 m magas kilátóból északnyugattól délkeletig a Bakony vonulatát látni, déli irányból pedig az Aranyos-völgy látható háttérben a város és a Vár páratlan sziluettjével. A kilátó egyedi formája nem véletlen, mert a kilátó szerkezete és arányai a természet és a matematika törvényszerűségének Fibonacci sorozatokkal illusztrált kapcsolatát hirdetik. Jutas vitéz kilátója a növekedést jelképező, csiga alakú algoritmikus-spirál alaprajzból és az erre állított, megdöntött palástból áll.

A csigák ihlette alaprajz a „növekedési spirál”, amely az élő természetet legjobban leíró matematikai modell, a Fibonacci számsor, az „isteni arány”, az aranymetszés matematikai alapja. Ez a számsor a csigák vázának, a fenyőtoboz, a napraforgó szemek, a virágszirmok elhelyezkedésének, a faágak növekedésének spirális modellje, ilyen görbét ír le a lefolyóban a víz, és ilyen alakú a Tejút-rendszer is. A beruházás keretében a VERGA Zrt. futópályát és tanösvényt is létesített, valamint a kilátó mellett tájékoztató táblát, erdei bútor garnitúrát, esőbeállót, valamint padokat helyezett el.

A beruházás értéke 41 025 000 Ft.

A kilátó névadója Jutas vitéz, Árpád fejedelem egyik fia. A fejedelem négy fia a Duna, a Sárvíz és a Kapos – Szék patak partján vándorolt úgy, hogy téli szállásuk egymáshoz viszonylag közel, a Duna két partján Kalocsa magasságában volt. Zoltáé Solt mellett, Üllő nyári szállása Üllő térségében, Tarhosé Tarrós környékén, Jutasé a mai Veszprém térségében. Ennek emlékét őrzik a róla elnevezett Jutaspuszta, Jutas lakótelep, Jutasi út elnevezések. A kilátó azon a városrészi területen fekszik, mely még ma is a fejedelem fiának, Jutas vitéznek a nevét viseli és őrzi.

Az ünnepélyes szalagátvágáson beszédet mondott Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója. A VERGA Zrt. igazi lokálpatrióta veszprémi vállalatként minden évben fejlesztéseket hajt végre Veszprémben. 2012-ben a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark megközelítését segítő bekötőút megépítésében vette ki részét. 2013-ban a társaság „A jövő a kezünkben van” közjóléti beruházás sorozat keretében a Giricses-dombon a Panoráma utat szépítette meg.

Megépítette a Tekeres-völgyi kerékpárutat, valamint létrehozta a 111 m hosszú, terméskőből épült, 188 lépcsőfokból álló Rovaniemi lépcsőt a Séd-völgy és a Gulya-domb között. 2014-ben ingyenesen felhasználható, okostelefonokra és táblagépekre alkalmazható mobilalkalmazást fejlesztett és publikált a VERGA Zrt., amelynek célja a veszprémi Gulya-dombi parkerdő élővilágának és a környező látnivalóknak a bemutatása.

A VERGA Zrt. ígéretéhez híven idén, 2014-ben megkezdte a Fenyves laktanya térségének komplett turisztikai-közjóléti fejlesztését, amelynek első lépcsője a most átadott Jutas vitéz kilátójának megépítése. A vállalat reméli, hogy a kilátóval, valamint a kilátó mellett létrehozott tanösvénnyel és futópályával nem csak a közjólétet és a turizmust támogatja, hanem az egészséges életmódra nevelést is segíti. – hangsúlyozta az átadón Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A térség fejlesztésének tervek szerinti folytatásaként kialakításra kerül a veszprémi Zöld Központ, amely erdei tanodának, irodaháznak, múzeumnak, kiállításnak, valamint egy interaktív közösségi térnek ad majd otthont.


Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

Forrás: fhmag.hu

contact_ikon
+36 30 260 7693
+36 29 337 005


2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
GPS koordináta:
N 47
º 19'2.5"; E 19º 9' 7.2"

Nyitva tartás:
Hétfőtől -Péntekig 8-16 óráig

Nyitvatartási időn kívül telefonos egyeztetést kérek!

 

 

AKTUÁLIS HOLDFÁZIS

AKTUÁLIS HOLD

 

     Keress bennünket a Facebookon!     Google+ Cégem   

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 

©2012-2016. Herczeg András Vadászpuskaműves | Telefon: +36-30-260-7693, +36-29-337-005 | 2351. Alsónémedi Hunyadi u. 9.
| Email: info (kukac) vadaszpuskamuves.hu


Please publish modules in offcanvas position.